Falafel

Indsendt af:Gert Brigsted d. 07-02-2006
Antal personer:-
Tilberedningstid:30 minutter
Fedtfattig:Ja
Vegetarisk:Ja
Kommentarer:Læs
Bedømmelse:
(530 har stemt)
 
250 g kikærter (tørvægt)
1 bdt. persille
5-8 fed hvidløg
1 stort løg
1 tsk koriander
1 tsk spidskommen
Salt
2 æg
2 spsk rasp
Kikærterne opblødes i vand (følg anvisningen på posen, som regel omkring 12 timer). Ærterne skal ikke koges. Derefter sies vandet fra. Alle ingredienser blendes. Farsen formes mellem to skeer til små boller. Bollerne frituresteges eller steges i olie på panden. Serveres i pitabrød med tzaziki eller salat.
Gert d. 23-02-2006
Man kan godt bruge 2 tsk af koriander og spidskommen, hvis man vil have lidt mere smag af kebab. Man kan eventuelt også tilføje lidt chili for lidt mere bid! :)

Jeanne d. 07-11-2006
Har prøvet rigtig mange opskrifter på falaffel. De har alle været gode i smagen, men flød ud....
Denne opskrift er PERFEKT. Tak for den Gert. (Rigtig god ide at tilsætte ekstra koriander og spidskommen.)

Line d. 21-11-2006
Hvis falaflerne "smuldrer" under stegningen. tilsættes lidt hvedemel til at binde.

Anissi d. 14-02-2007
Hvis en rå, skrællet kartoffel tilsættes under blendning, binder de bedre. Det bruger min libanesiske farmor :)

nicolai d. 21-03-2007
skal ærterne ikke lige koges inden brug??

Gert d. 21-03-2007
#nicolai
Nej, ærterne skal ikke koges inden brug. Det troede jeg også til at starte med, men jeg har nu fundet ud af, at man kun skal koge ærterne, hvis man bare vil spise dem som de er (evt. som tilbehør til en anden ret). Da de jo i denne ret bliver tilberedt på anden vis (friturestegt) behøver man ikke at koge dem.

Jeg har i øvrigt lavet opskriften mange gange, og fået et rigtigt lækkert resultat hver gang (uden at koge ærterne)! :)

Line d. 15-04-2007
De her er virkelig gode og utroligt lette at lave. FANTASTISK! :)

necla 15/05-07 d. 15-05-2007
Jeg har prøvet at lave denne opskrift er supper god


Hanne d. 19-06-2007
Det er en virkelig god opskrift!
Jeg tilføjede chili og brugte bredbladet-persille, hvilket jeg kan anbefale.

Elna fra grønland d. 17-10-2007
Fantastisk opskrift. Den giver god mulighed for en forrygende smagsoplevelse . Jeg har før lavet efter flere opskrifter, men DENNE HER.....mmmmhh. Vidunderlig! :O)

Linda d. 31-10-2007
er det til 4 personer?


linda d. 01-11-2007
Så fik jeg lavet den og det er virkelig en god opskrift. Der skal 2tsk koriander i og spidskommen. Jeg puttede også lidt gurkemeje og chili i. det er super. Jeg lod kikærterne trække i 24 t og jeg tror det var for meget, det blev en meget våd masse og de var meget bløde i midten efter stegning. Så jeg lavede dem som frikadeller, lidt flade, og det hjalp. Ja det er til 4 personer.

bente larsen d. 26-02-2008
mmh sehr lecker lecker :):):)

Anne d. 19-04-2008
Kan man bage dem færdige i ovnen efter at have stegt dem kort?

Martin d. 20-04-2008
Det er den første falafel-opskrift, jeg har prøvet, men jeg føler intet behov for at prøve andre. Denne er bare super - nem og velsmagende, men jeg bruger dog kun 2-3 fed hvidløg. Prøv evt. også med falafel-kryderiblanding, som fås i mange etniske butikker.

Julie d. 20-05-2008
Mmm de var jo så lækre.. thumbs up!!

ole d. 14-07-2008
stort tak

NileZ d. 14-07-2008
mmm... fantastisk gode!! Godt tip at bruge 2tsk koriander og spidskommen, det gør dem virkelig gode!

Man kan i øvrigt også lave en kæmpe portion og fryse farsen ned og gemme den til en anden dag..

Allan d. 17-08-2008
Lækker opskrift. Den er så god at man kunne starte sig et lille falafel firma :-)

Lisi d. 26-08-2008
Så konklusionen er at ærterne ikke skal i vand først?

Dennis d. 04-09-2008
ærterne skal i vand som det står på pakken, men ikke koges.

Ditte d. 29-10-2008
Er der nogen der har prøvet at bage dem i ovnen istedet for at stege dem ?

Lisbeth d. 04-11-2008
Har prøvet med hakket spinat fra frost. ca. 100 r. til opskriften. Spinaten optøs og presses tørt i en sigte. der tilsættes 2 ss. mel.

Michelle d. 23-11-2008
Hvor mange personer er denne opskrift til ? :)

fati d. 26-11-2008
Den opskrift ser godt jeg elsker falafal.

Lotte d. 17-12-2008
super lækkert! havde ikke brug for æg, de blev helt perfekte uden. synes dog at dejen har brug for en del salt, og ekstra spidskommen (jeg brugte godt nok en falaffel.kryderblandning).

panini d. 04-01-2009
hvis du kommer forbi Panini i Aalborg, på vesterbro, lige over for blockbuster, er der gode falafel i sandwich, hmmmm

søgende d. 05-04-2009
Man hvordan lever man en lækker savs til dem?? Har prøvet noget med kvark/ yoghurt/mayo men kan ikke finde den rigtig smag..

Lise d. 14-04-2009
Hvor mange bliver der af portionen?

søgende.. d. 28-05-2009
Lav hummus.

Urd d. 28-05-2009
Super opskrift :) ummm!

Line d. 15-06-2009
Super opskrift, jeg variere det somme tider med lidt citrontimian og altid gerne noget cayennepeber, alt efter smag, men du skal bare gå igang med at afprøve kryderierne...

Anne Marie d. 26-06-2009
sovs til falafel: bland yoghurt N med Tahin, lidt olivenolie og citron.

michael d. 02-07-2009
tak for mad.. :)

Louise d. 25-09-2009
FANTASTISK opskrift!! -og nem :-)

Annica d. 06-10-2009
Hvor mange får man ud af denne portion?

kamilla d. 21-10-2009
Hvad er Tahin? og hvor køber jeg det ?

TSL d. 24-10-2009
Tahin er sesampasta/sesamsmør, og det kan man købe hos diverse etniske købmænd samt i de fleste helsekostforretninger. Måske også i særligt velassorterede kvickly'er ell. andre større supermarkeder.



Signe d. 05-11-2009
Fuck det smager godt!! kan kun anbefales ;)

Marianne d. 09-11-2009
Tahin kan også købes i supermarkeder som SuperBrugsen, SuperBest og Føtex. Det forhandles i glas og står ofte sammen med økologiske varer.

Steen d. 10-11-2009
Rigtig god opskrift.
Jeg bruger 2x krydderier, som anbefalet af Gert den 23/2 2006.
Det er en passende mængde til 4 personer, når der også serveres andet (fx salat).
Jeg har benyttet opskriften tre gange og har fået 13, 14 og 16 stk ud af det.

Steen d. 10-11-2009
I dag - 4. gang - fik jeg 24 små ud af den samme mængde.

Stefan d. 24-11-2009
Smager fantastisk, og de kan sagtens bages i ovnen hvis man vil spare lidt på fedtet... MEN er nu bedst i et godt lag olie

Misse d. 03-12-2009
De blev super gode!

Søs d. 03-01-2010
Hvilken slags olie skal bruges på panden?

mekanikeren d. 04-01-2010
Dieselolie er mit foretrukne..

marianne d. 08-01-2010
Kan godt være jeg spørger dumt, men jeg har prøvet denne opskrift i dag og de smagte godt, men..... hvordan søren får i dem så runde?? Jeg stegte dem på panden i meget olie, så det er jo næsten som friturestegning, men jeg synes massen er for fedtet tl at jeg kan få dem runde som dem på billedet.

Maria d. 20-01-2010
Jeg prøvede at lave ovenstående opskrift, men det gik helt galt. Konsistensen virkede helt forkert. Hvordan har i gjort under stegningen? Tror måske det var der, det gik galt. Min kæreste sys de var helt uspiselige.

Mathis d. 22-03-2010
En teskefuld karry i farsen skader ikke på det færdige resultatet

Hanne d. 24-03-2010
Sidder og smovser i falafel, auberginesalat, fetasalat og tzatziki - muuuuums! Prøøøv det :o). En anden idé: En let dressing: Tyrkisk yoghurt, smagt til med citronsaft, salt og peber. SÅ friskt!

skou d. 31-03-2010
fulgte opskriften til punkt og prikke og det blev ikke til aftens mad i aften!

Sanne d. 30-07-2010
ak og ve hvor vi glædes os - ned i frituregryden og vupti væk var de... mon det er fordi jeg kogte ærterne? hm prøver igen :-) og så står den på pølser i aften he he

Mette d. 09-08-2010
Jeg kogte ærterne i sidste uge - med det resultat at det hele smuldrede i frituregryden og det blev "rasp". Ærterne skal IKKE koges. Og denne opskrift er rigtig god. Hænger "dejen" ikke rigtig sammen så kom lidt hvedemel i. Denne gang lykkedes det til perfektion. Næste gang skal der lidt chili i. :o))

Heidi d. 11-09-2010
Smager fantastisk.....Er absolut ikke sidste gang denne opskrift bliver brugt:-)

Per d. 02-10-2010
de er super gode......:)

Berit d. 02-10-2010
frisk eller tørret koriander.....?

Mahuddi d. 30-10-2010
Jeg lavede dem lige efter opskriften, men tilsatte lige 3 spsk. mosede kogte mungbønner. Bare mums...... :)

Inger d. 30-10-2010
Jeg prøvede også med mungbønner! Det er absolut ikke sidste gang! Mums!

Hanne H. d. 20-11-2010
jeg er glad for at læse at ærterne ikke skal koges først da mine også forsvant så nu går jeg ud og lægger bønner i vand og prøver igen

Nico d. 26-11-2010
Vil bare lige påpege, at hvis man koger ærterne inden så har man sådan set hummus....

Thomas Bo d. 03-01-2011
Jeg har lagt mærke til, at de har en speciel "ske" eller lignende, der hvor de laver Falafel ved en bod. Nogen der ved, hvad dette redskab hedder og hvor det kan købes?

susser d. 15-01-2011
dejlig opskrift tak.

Lili d. 18-01-2011
Jernet kan købes i Bazar Vest og hedder et falafeljern

Nanna Maria d. 09-02-2011
Jeg har netop lavet falafler efter denne opskrift og hele familien elskede dem. Jeg lavede dobbeltportion og har så frosset halvdelen ned. Til en portion brugte jeg knap to æg (altså under halvdelen af, hvad jeg skulle i forhold til mængden af kikærter), men jeg tror måske også at mine kikærter var lidt våde, da jeg havde opblødt dem i ca. et døgn.
Hvis bare man tilpasser sin mængde af æg og rasp, er opskriften rigtig god. Den smager fantastisk, og jeg blandende mit æg i lidt efter lidt, trillede en kugle og vurderede så resultatet i stedet for at bare at stole blindt på opskriftens mængdemål:)

Kathrine d. 21-03-2011
1 tsk bagepulver i massen giver dem et dejligt "fluff" når de er stegte.

Hvis ikke de smager nok af spidskommen, så er det måske fordi der er brugt pulver i stedet for hel, nyristet spidskommen. Så burde 1 tsk være nok....

Sara Voksen d. 21-03-2011
super opskrift, jeg tilsatte en ukogt skrællet kartofel og en grøn frisk chili, mmm, super lækkert!

Max d. 03-04-2011
Skal raspen også i farsen eller skal "kuglerne" rulles i raspen før de steges?

Falafel Flemming d. 03-04-2011
F***ing fin falafel

der er ikke fler tilbage

QQ
___

vIC DER GODT KA` LI` d. 03-04-2011
HOTDOG

QQ
'
___

Mette Gråsten d. 06-06-2011
Første gang her og de blev super lækre.. Mmmm vi glæder os til næste gang de skal laves..

hannah d. 07-06-2011
dårlig

Max d. 12-06-2011
Der blev spurgt!!!
Skal raspen også i farsen eller skal "kuglerne" rulles i raspen før de steges?


Mette d. 03-07-2011
@Max
Put raspen i farsen

Susanne d. 19-07-2011
En utrolig lækker opskrift - meget populær til Skt Hans festen og skal bruges igen imorgen :) !

Johanne d. 20-07-2011
hvad laver i ved siden af ? ris, pasta , hvad . skal prøve at lave dem imorgen.
vi lavede dem oppe på min skole, bare formet som frikadeller og mums !

Susanne d. 31-07-2011
For at få fine runde falafler - har vi fundet ud af at bruge en æbleskivepande. Det fungerer perfekt!

xx d. 13-08-2011
Hvilken olie skal man bruge til friturestegning ?

Kongen. d. 29-10-2011
Hvilke olie skal man bruge til friturestegning?
Hvilke olie bruger man til at beskytte sig imod solen?
Hvilke diesel olie putter man på en dieselbil?
Come on dit fjols, man bruger da spildolie til falaffel.......

Michael d. 04-11-2011
Hvis de smuldrer, er det sikkert fordi olien ikke er varm nok. Jeg bruger rapsolie - 180 grader. Har aldrig haft behov for at putte æg i.

Jørgen d. 30-12-2011
hvad er en falaffel engentlig?en grøntsag?

Ann d. 24-01-2012
De kan også udemærket bages ved 230 Grader i ovnen så bliver de dejlig sprøde og man sparer på fedtet

Curious George d. 18-02-2012
Kan kikærter på dåse bruges, hvis man pludseligt skal lave falafel og ikke har tid til at sætte i blød? :-s (der sættes pris på hurtigt svar:)

Alice d. 10-03-2012
Kan de fryses? Fik lavet en alt for stor portion. Men mums de var gode

anette d. 18-03-2012
Hvis man bare følger opskriften, bliver de super gode, og man må godt tænke selv.

Patrick d. 25-03-2012
Bemærk lige at det er 250g til 4 xD og ikke 500g så får man fucker meget falafel.. :D

Louise d. 13-04-2012
Selv om der står mange steder, man ikke kan bruge kikærter i dåse, er det altså ikke sandt. Jeg puttede bare lidt ekstra mel i, og de blev perfekte!

EJL d. 14-05-2012
Hvor længe skal de bages i ovnen?

Pia d. 21-05-2012
Hvis falaflerne skal blive fine runde, kan man sagtens bruge en Is - ske...altså dem til at lave iskugler med ;0)

Nogen der kan svare på hvorlænge de ca skal have i ovnen ved de 230 grader?

Solvejg d. 06-07-2012
Man kan lave en stor portion og fryse det ned i flade poser inden de bliver stegt og så er de hurtige at tø op igen ;)

Barbara d. 03-08-2012
Falafel kan bages i ovnen ved 200 grader i 30 min :)

Bouillibaisse d. 08-09-2012
Shit fuck det smager godt!!!

kolibri d. 13-09-2012
VIl lige knytte en kommentar da der står at opskriften er fedtfattig. Den er fedtfattig hvis man bager falaflerne i ovnen ja, men at putte en falafel til friturestegning eller stegning i olie er altså ikke at kalde det fedtfattigt. Raspen eller mel som nogle tilføjer i opskiften suger olien til sig under stegning, ligesom når man panerer noget.
Hvis man oven i købet steger falaflerne i fritureolie, så er det oven i købet transfedtsyre, hvilket slet ikke er sundt. Olivenolie er bedre at bruge:)

Ellers super god opskrift. Jeg har lavet mine falafler i min tefal actifry, har tilsat en ske olivenolie og de smagte rigtig godt. Dog var formen på dem lidt ødelagt pga tilberedningsmåden i tefal actifry, men hvis man kun kigger på smagen så var de super lækre og sprøde udenpå :)

Lone d. 14-09-2012
hvis man nu undlader at komme løg i, smuldre de så helt fra hinanden ?

jeaanett d. 16-09-2012
en iske brute jeg i går ,sikke fine de blev .-)
Vi beklager, men pga. misbrug af kommentar-systemet er kommentarer indtil videre slået fra! :-(